K poslechu a ke zhlédnutí

Domů K poslechu a ke zhlédnutí


Kdo má dost čtení a raději by si něco poslechl nebo se na něco podíval, nabízíme zajímavé podcasty na témata gender a věda.

Nalaďte se a nalaďte si.

Hotel Praha

Radio WAVE přináší rozhovor s teoretičkou umění a historičkou Milenou Bártlovou a Pavlem Karousem. Autorka a autor dali dohromady monografii o Hotelu Praha. „Hotel byl výjimečnou stavbou prakticky po všech stránkách,“ shodují se oba během rozhovoru, který se  věnoval nejen publikaci a budově samotné, ale také například právě demolovanému Transgasu.

Cestování časem neobjevíme

Ve čtrnácti letech postavila funkční letadlo, ve dvaceti absolvovala slavnou MIT a v jejích třiadvaceti ji ve své práci citoval Stephen Hawking. Sabrina Pasterski patří k nejnadějnějším teoretickým vědcům a vědkyním současnosti. Zajímavostí je, že sociální sítě však zásadně nepoužívá. Tvrdí, že by nevěděla, jestli svou práci spíš prezentovat, nebo dělat. Svět o ní mluví jako o „novém Einsteinovi“, ona ale tohle srovnání nemá ráda. Proč? Dozvíte se v rozhovoru s Adamem Junkem v pořadu Výzva.

Vědkyně nedostávají druhou šanci

O Milevě Marić jsme vás informovali v únorovém newsletteru. Příběh „geniální ženy, jejíž světlo zaniklo v ohromném Albertově stínu“, nyní přináší pořad Českého rozhlasu. Redaktorka Pavla Nejedlá zpracovala román Marie Benedict Jiný Einstein do rozhlasového seriálu. O postavě Milevy Marić na rozhlasových vlnách promluvil i profesor Ivo Kraus, autor další zajímavé publikace Ženy v dějinách matematiky, fyziky a astronomie.