Tipy na podzimní čtení

Domů Tipy na podzimní čtení


Při příležitosti vydání newsletteru vám pokaždé nabízíme pár tipů ke čtení či poslechu. A tentokrát máme na dlouhé podzimní večery více tipů než obvykle.

Pay gap: Ženy ve vědě (Deník Alarm)
Podcast Pay gap otevřel v zářijovém rozhovoru s Marcelou Linkovou téma žen ve vědě. Finanční podmínky a nejisté kariérní vyhlídky jsou stále nejčastějším důvodem k odchodu z vědy – a právě tomu se autorky, odborová právnička Šárka Homfray a kariérní poradkyně Lucie Václavková, v tomto díle věnují. Marcela ale připomíná i stereotypy, které vědkyně (nejen matky) silně ovlivňují, nebo mikroagrese, jimž musí na pracovištích čelit, a kvůli kterým mají horší výchozí podmínky při budování úspěšné kariéry. Poslechnout si ho můžete zde.

Nové číslo Gender a výzkum & tip na článek Jany Valdrové
Nové číslo odborného časopisumagazínu Gender a výzkum přináší řadu inspirativního čtení: namátkou stať Petry Poncarové a Radky Dudové či recenzi na očekávanou, čerstvou knihu Judith Butler: Who’s afraid of gender Hany Drštičkové. 


S ohledem na s již zmíněnou snahu o změnu angažovaností ve změně názvu akce Noc vědců ale upozorňujeme obzvlášť na příspěvek Jany Valdrové: Inkluzivní vyjadřování v češtině. Metodická doporučení. Tento metodický materiál vychází ze srovnávacích výzkumů přístupů k označování osob v angličtině, němčině, polštině, slovenštině, ruštině a češtině se zvláštním zřetelem k prostředkům rovného pojednávání osob z hlediska lexika, syntaxe a morfologie. Jazyková doporučení pro češtinu byla formulována na základě pozorování české mluvní praxe a testování alternativ androcentrického vyjadřování, zejména obměn a náhrad genericky míněného maskulina. 

McKenzie Wark: Raving 
V nakladatelství Tranzit v září vyšlo první české vydání knihy Raving profesorky mediálních a kulturálních studií na New School v New Yorku, McKenzie Wark. Ve své knize ukazuje intimní i kolektivní stránky života newyorské trans a queer rave scény. Pro Wark není rave jen tanec nebo klubová záležitost: mnohem víc jde o sebevyjádření, performativní rituál, doslova sdílený tělesný proces směřující ke katarzi. Je také ale manifestem, společnou praxí a společným odporem proti tlaku konzumu a patriarchálních struktur. Sehnat můžete knihu zde.

Marieke Bigg: This wont hurt. How medicine fails women
Věděli jste, že u žen je o 59 % vyšší pravděpodobnost, že jim bude při infarktu stanovena nesprávná diagnóza, než u mužů? Nebo: mezi alkoholiky a alkoholičkami je téměř o 100 % vyšší pravděpodobnost, že ženy zemřou v důsledku nemocí souvisejících s alkoholem, než je tomu u mužů? Naprostá většina léků a léčebných postupů, které dnes používáme, byla navržena pro muže. A mýtus, že medicína je genderově neutrální, má pro ženy strašlivé důsledky. Pořídit si knihu můžete například zde.

Příručka: Queer health in your pocket (EN)
Queer health zahrnuje širokou škálu témat od inkluzivní jazykové terminologie přes možnosti genderově pozitivní péče až po diskuse o genderové dysforii a euforii. Kartičky jsou určeny pro pečovatele v nejrůznějších prostředích, ale po pravdě řečeno pro každého, kdo se zajímá o queer zdraví. Nabízí snadný přístup k základním znalostem, které jsou klíčové pro inkluzivní, respektující a bezpečné interakce s queer pacienty. PDF verzi příručky najdete zde, rozcestník a více informací si můžete přečíst zde.

Mayim Bialik: Teorie ženského třesku. Jak se v dospívání prosadit a nezbláznit se z toho
Dospívat v dnešním světě není snadné. Rodina, přátelé, vztahy, společenské zájmy, škola – někdy to vypadá, že potřebuješ být superhrdinka, abys to všechno zvládla! Ve skutečnosti stačí k úspěšnému proplutí tímto obtížným obdobím jen pár informací. Mayim Bialiková – mimo jiné Amy v seriálu Teorie velkého třesku a v reálném životě držitelka doktorského titulu z neurologie – vám prozradí, jak se z dívky stáváte ženou z biologického, psychologického a sociologického hlediska. Knihu seženete například tady