Jak na genderovou dimenzi v obsahu výzkumu? NKC vydává unikátní příručku nejen pro výzkumnictvo

Domů Jak na genderovou dimenzi v obsahu výzkumu? NKC vydává unikátní příručku nejen pro výzkumnictvo


Právě jsme zveřejnily novou publikaci s názvem Jak na genderovou dimenzi v obsahu výzkumu. Jde o první takto obsáhlou příručku svého druhu, která může pomoct nejen výzkumnictvu, ale i projektovým manažerům a manažerkám či dalším osobám zodpovědným za agendu genderové rovnosti. Obsahuje také řadu praktických příkladů, díky kterým se v tématu snáze zorientujete. 

Cílem naší nové příručky je poskytnout praktický návod, jak začlenit genderovou dimenzi v různých vědních oblastech. Chceme přiblížit, proč a kde je genderová dimenze potřeba, a ukázat konkrétní nástroje, které vám s genderovou dimenzí usnadní práci.

Příručka kromě úvodu do problematiky genderové dimenze a praktických příkladů obsahuje i checklist k genderové dimenzi, v němž naleznete stručné shrnutí všech zásadních informací.

Publikace je určena primárně pro výzkumnice a výzkumníky napříč vědními obory, nicméně užitečná může být pro kohokoliv, kdo se o genderovou dimenzi zajímá nebo v tomto směru hledá více informací. Doporučujeme ji také osobám, které jsou na vysokoškolských a výzkumných institucích zodpovědné za agendu genderové rovnosti, projektový management či za správu grantů a v neposlední řadě i osobám z grantových agentur.

V NKC se genderové dimenzi se v NKC věnujeme dlouhodobě. Pravidelně vydáváme případové studie, poskytujeme konzultace a školení pro vysokoškolské a výzkumné instituce, v rámci našeho e-learningu jsme vytvořily modul, který se genderovou dimenzí zabývá. 

Popularizaci tématu genderové dimenze vůči vědecké i širší veřejnosti se věnujeme v rámci naší kampaně Jedna velikost nestačí

Přehled našich e-learningů najdete tady